Novi Sad
02.02.2012.
07:54 > 10:17
Sindikalna organizacija Muzeja Vojvodine apelovala je na nadležne da reše problem koji zaposleni imaju sa Muzejom savremene umetnosti, koji koristi trećinu prostora ove ustanove.
  • Plavić

    03.02.2012 17:11
    Vredi li ...
    Jel' tu nešto neko neće ili ne ume da razume: Dunavska 37 nije, niti je ikada bila prazna šupa na ledini, tu već 55 godina radi odeljenje savremene istorije Muzeja Vojvodine i dok nije "strateški oslobođena" bila je puna kao šipak! I radila i bila posećivana. Koga ovo stvarno i istinski pošteno zanima - dobiće dokaze, tragove i svedočanstva - kao rado primljen gost Muzeja Vojvodine, Novi Sad, Dunavska 35 i 37, od 9:00 do 18:00.
  • hixhax

    03.02.2012 16:04
    Konkretan predlog rešenja ovog problema
    U bivši Muzej revolucije uselite Društveni centar! Samo tako će taj prostor svakodnevno živeti :))
  • Plavić

    03.02.2012 07:30
    Roštilj umesto strateške glave II
    Strategija u kulturi je u APV promašena tema - prava i jedina istinita - su šuške, mnogo, mnogo šuški! Boja nije bitna. Na putu do šuški STRATEGIJA će zgaziti i Lifku i Milevu i Maticu i prisajedinjenje i Muzej Vojvodine i onaj roštilj, samoupravljač je to već odavno. Kao i Sveto Pismo. Kako ono beše - Ne ukradi tuđe! Ima i za "Gajo"-a: Ne sudi da ti ne sude... I za ostale "Gajo"-e!
  • Plavić

    02.02.2012 23:29
    Roštilj umesto strateške glave
    Eto dičnog izdanka kulture nam i njenih tregera u liku "Gaje" dobro upućenog u "useljenje" i druge poslove razaranja Muzeja Vojvodine. Narečeni roštilj, pardon, Roštilj, nije Muzej Vojvodine ostavio u amanet nego je to simbol, jasan simbol, da MV još živi i da u toj zgradi (još uvek) postoje muzealci - a ljudi, koji se ne stide jednog takvog, sasvim normalnog i dragocenog predmeta. Šta ćemo, nismo svi od Parnasa!
    Jadna je strateška, Strateška!!! kulturna politika ove pokrajine ako joj se strategija zasniva na unakažavanju svog centralnog muzeja i odsecanja trećine njegovih kapaciteta - zarad vatrometskih, neroštiljskih aktivnosti (PRODUKCIJE) "oslobodilaca" zgrade u Dunavskoj 37. Sa inkriminisanim roštiljem godinama atrijum deli bronzana skulptura (izbačena sa još mnogo drugih nestrateških stvari - da se strateški gosti smeste), naše renomirane umetnice - naizgled crvotočna i bušna, koju je onomad nazvala "Samoupravljač" (da, u jednom drugom vremenu, kad je, ono, "Gajo" samo nateran - dolazio u muzej). Danas bi mogla da postane simbol KULTURNE politike ove pokrajine, njenih tregera a svakako JE simbol strateških projekata iznedrenih tom politikom. Šuplja i crvotočna - a bronzana ... (kol'ko daš za kilo?). Ili ono belih zečeva što su svojevremeno INSTALISANI, ANGAŽOVANO nedeljama stanovali (i jeli, spavali, urinirali i ono...) u dvorani Dunavske 37 koju je pre "oslobođenja" (2009. godine, što se dogodilo pod upravom kadra iz "strateškog" Muzeja savremene... nametnutog STRATEŠKI za v.d. direktora nazadnjacima Muzeja Vojvodine ...) zauzimala muzejska postavka o jednom Lifki, Matici srpskoj, nekakvoj Milevi, o tamo nekom Šumanoviću treba li govoriti.
    Strategija u kulturi je u APV promašena tema - prava i jedina istinita - su šuške, mnogo, mnogo šuški! Boja nije bitna. Na putu do šuški STRATEGIJA će zgaziti i Lifku i Milevu i Maticu i prisajedinjenje i Muzej Vojvodine i onaj roštilj, samoupravljač je to već odavno. Kao i Sveto Pismo. Kako ono beše - Ne ukradi tuđe! Ima i za "Gajo"-a: Ne sudi da ti ne sude... I za ostale "Gajo"-e!
  • Marija

    02.02.2012 21:47
    Uništavanje centralne muzejske ustanove u Vojvodin
    Treba stvari svesti na suštinu i nazvati ih pravim imenom. Ovde se želi delimično ublažiti problem koji realno ima Muzej savremene umetnosti Vojvodine (mada muzejima obično nazivamo ustanove koje imaju još ponešto osim nekolicine slika) na štetu ozbiljne ustanove kakva jeste Muzej Vojvodine sa mnoštvom prvorazrednih predmeta koje čuva. Da li je normalno da u Vojvodini ne postoji stalna postavka koja prikazuje Vojvodinu u XX veku. Da li je normalno da se Muzeju Vojvodine otima jedini prostor adekvatan za tematske postavke koji ima, sa svim svojim odeljenjima, a koji se nalazi upravo u ovoj zgradi. I to da bi njihovih nekoliko posetilaca (u većini slučajeva) kada dođu na izložbe pravljene za drugare, ostavili u muzeju svoje špriceve. Da li je normalno da Muzej koji se žali da nema dovoljno prostora, izdaje tuđ (Muzeja Vojvodine) prostor privatnoj firmi. Sad kad se ovde pojavila informacija o nekakvom navodnom kotliću, postaje samo delimično jasno zašto Muzej savremene umetnosti dovodi zečeve da jurcaju po vitrinama Muzeja Vojvodine, ali nije jasno kako ovaj gospodin,kome su sindikati retrogradna pojava.., može da bahato ponašanje i uništavanje jednog muzeja da bi se delimično rešio problem drugog, i to podstanara, naziva "kulturnom politikom pokrajine". Zaista se dešavaju nečuvene stvari.
  • Gajo

    02.02.2012 18:18
    Zarđali roštilj, iliti Pobuna radničkog saveta
    Kada se MSUV "uselio" u prostore negdašnjeg Muzeja soc. revolucije i kada smo svojevoljno ponovo počeli da posećujemo tu zgradu (a ne kao nekad sa nastavnikom istorije, profecoricom marksizma, ili povodom prijema u SSOJ...), pored odličnih izložbi mogli smo da u atrijumu Muzeja vidimo i jednu vrlo aktuelnu umetničku instalaciju koju su u amanet MSUV ostavili zaposleni MV. Naime, u bršljanom obraslom atrijumu koji ima sve predispozicije da bude nešto kao mali Zen vrt, odmah pored presahlog bazenčića, stajali su u uglu jedan do drugoga - jedan ergonomski projektovan roštilj (100x50x75)koji je uprkos ogoreloj masnoći već počeo da rđa, i jedan kotlić optimalne zapremine u kom su ostaci pasulja več otpočinjali proces kalcifikacije... Ta instalacija je bila "izložena" još neko vreme, a onda je uklonjena... Elem, htedoh reći da ovo jeste godina smaka sveta, ali nije valjda toliki smak da retrogradni predsednik sindikata diktira kulturnu politiku Pokrajine omalovažavajući strateški važnu savremenu umetničku produkciju. Sto godina nisu mrdnuli prstom da privuku publiku, korov im je pred zgradom izbio od neprolaženja, a "posetioci" su navraćali samo na roštilj i kotlić i ništa se nisu bunili, a sada su se bunovni setili kako im sve to jako nedostaje!!!




    Piše negde u Bibliji: "Ko ima um neka izračuni..."
  • zvezdana

    02.02.2012 13:18
    Muzej savremene umetnosti treba da dobije svoju zgradu, naravno, i koliko znam pre par godina dobijene su silne pare za neku lokaciju u gradu..i gde su ti novci? Gde je ta ''zgrada''? Neko je novac od tadasnjih celnika stavio u džep, niti zgrade niti resenja za ovaj problem...pa su eto resili da se usele u prostor koji je tudji...to bi bilo kao da se meni ne svidja moj stan pa odem kod komsije i uselim se, a njemu kako bude...o cemu pricamo ovde? O adekvatnom prostoru (Pokrajinu ocigledno bas briga za to), ili o tome kako se upropastava jedna intitucija jer neka druga nema gde da se useli...gospodo Osnivaci iz Pokrajine resavajte problem..kad vec novci i sredstva koja su dobijena pre neku godinu nisu iskoriscena u te svrhe vec su zavrsila u džepovima...čijim? Mozda nekog od Osnivača...pa ''ajde da ne talasamo, uzeli smo novce, nema zgrade nema veze, ajde da malo otmemo od Muzeja Vojvodine...'' sta reci...
    Kao neko ko radi vise od decenije u Muzeju Vojvodine oprosticete mi moju srcanost...
  • 02.02.2012 12:59
    je bese ono atina srpska?
    Neverovatno je ponasanje te elite. Medjutim, Novi Sad je samo neki tamo marginalni grad, te moze sebi da dozvoli da nema aktivnih kulturnih sadrzaja.
  • 02.02.2012 12:28
    BD
    Relativno cesto se i danas odsetamo do doticnog muzeja da bi obisli neku od izlozbi vezanu za savremenu umetnost koju jako volimo. Informacije o izlozbama dobijamo upravo na vasem sajtu u opciji Vodic.
    Poslednju izlozbu koju smo posetili bila je vezana za modernu arhitekturu u Italiji. Najvise volimo setnju nedeljom ujutru ili pre podne: izlozba pa kafa u nekom od restorana na keju, pa zurba kuci da spremimo nedeljni rucak.
    Rodjeni smo Novosadjani i kao deca smo i mi obilazili doticnu zgradu u kojoj je nekada bio Muzej revolucije.
    Sama zgrada je arhitektonski prelepa i radjena je u stilu Mis Van Den Roe.
    Buduci da Novi Sad ima Akademiju umetnosti trebalo bi da ima i samostalni Muzej savremene umetnosti koji bi bio mnogo veci i dinamicniji - sa cescim postavkama i dogadjajima. Trebalo bi poraditi i na marketingu, kako bi se Novosadjani, ali i gosti Novog Sada sto vise zainteresovali za ovaj nacin koriscenja svog slobodnog vremena.
  • Vukajlo

    02.02.2012 11:05
    Ovo je nakada bio "Muzej revolucije" u koji su dovodjeni djaci iz novosadskih skola kao i djaci koji bi se zatekli u Novom Sadu tokom neke od ekskurzija. Vise puta sam ga posetio i kao klinac sa nastavnicima i kao klinac sam i kao klinac sa drugarima i kao odrastao covek. Postavku sam video nekoliko desetina puta, ali bih sve jedno otisao sa vremena na vreme da je vidim i uvek mi je bila zanimljiva. I tako pre neku godinu odem a devojka koja se zatekla na ulazu ljubazno mi objasni da te postavke vise nema. Pitam je kako je nema a ona mi objasni da je u tom muzeju sada jos jedan muzej koji koristi deo prostora pa su neke postavke starog muzeja izbacene, ali da je ipak nesto malo ostalo. Kazem joj da zelim da vidim i to malo sto je ostalo a ona me povede, otkljucava vrata, izvinjava se cu morati da sacekam dok ona upali svetlo. Pitam je kako to da u toku radnog vremena postavka mora da se otkljucava posetiocima, pale i gase svetla, zar to sve ne bi trebalo da bude odradjeno jos rano ujutru kada dodju na posao. A ona meni kaze da u zadnjih par godina skoro niko tu ni ne ulazi pa stoga i ne pale vise svetla. Udjem unutra a ono samo postavka na temu Drugog svetskog rata, pitam gde je ostatak a ona meni kaze da je u tom ostatlu taj drugi muzej. Zahvalim se ljubaznoj gospodjici, izadjem napolje i kazem sebi da vise nikada necu uci u taj muzej koji sebi dozvoljava da ga neki drugi muzej iseljava.
  • Dusan

    02.02.2012 10:31
    Tako je, neka presele muzej u kasarnu, bas bi bilo lepo i posecenije. Bolje nego da kasarnu prodaju kojekakvom buzdovanu. Neka trenutni postane muzej savremene umetnosti.
  • bogi

    02.02.2012 09:42
    Evo resenje:
    Nek zgrada kasarne Arcibald Rajs bude buduca zgrada Muzeja Vojvodine, a ova zgrada nek pripadne Muzeju savremene umetnosti (posto je ova zgrada u Dunavskoj ipak mladja i nesto modernijeg izgleda pa vise bi odgovaralo muzeju savrmene umetnosti...)
    Sagraditi jednu potpuno novu zgradu na nekoj novoj lokaciji sigurno bi kostalo vise nego kupiti staru kasarnu...
    Ali naravno grad nema sluha za ovo jer je kasarna namenjena nekom bogatom investitoru koji ce tamo graditi skupe stanove koji ce posle stajati prazno (kao sto je slucaj npr. sa vecinom stanova u Bulevar centru)
  • 02.02.2012 09:26
    Eto rešenja
    Meni se kao laiku čini da bi zgrada kasarne na Futoškom putu bila zgodna za muzej. Rešio bi se problem zaištite i očuvanja zgrade a muzej bi dobio prostor (nadam se adekvatan).
    Mislim, takođe, da nebi bilo loše da se makar neka institucija ne bude u strogom centru.
    Kada država nema para da napravi savremenu adekvatnu zgradu na primer na Subotičkom bulevaru.
    Na žalost nema ljudi koji su stremni da naprave zadužbinu ili nešto slično tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna